hits

Ting vi burde lært på skolen


Hvor mange ganger har vi ikke befunnet oss i ulike situasjoner, der vi skulle ønske vi kunne noe heeelt vanlig, men vanskelig, som: Å betale regninger på tryggest måte, boligsparing, hvordan man kjøper en bolig, hva som foregår i hodene våre, osv? Uendelig mange. Hvor mange ganger har vi hatt bruk for å vite hva Hitler sin kone hette, Hva faren til Ibsen hette, eller omkretsen på et blåbær? Altså, er det mulig... Heldigvis har mange av oss foreldre som har måtte funnet ut ting på en eller annen måte(lol), og mange banker har god oppfølging når det gjelder boligsparing og lignende. Men hva med psykisk helse? Vi lærer på skolen at vi burde prate med noen om vi er lei oss, og hvorfor vi kan føle oss lei oss. Men hva med ordentlige løsninger? Hva med hva som skjer i hodene våre, og hvordan man kan unngå det? Altså, hvor mye av det vitrenger for å leve et bra liv, har vi lært på skolen? Missforstå meg rett, jeg er evig takknemlig for å ha hatt muligheten til å gå på skolen så lenge, men når jeg ser tilbake på ungdomskolen og videregående, skulle jeg gjerne likt å hørt grunnlaget for læreplanen. Dette innlegget er ikke for å rakke ned på skolesystemet, eller noen lærere. Det er enkelt og greit bare noen få punkter over ting jeg skulle ønske vi lærte på skolen, og som forsåvidt gjerne kunne vært annerledes i skolesystemet. Jeg vet det ikke er så enkelt som jeg får det til å virke nå, don't u worry, men dette er ihvertfall noe jeg har tenkt og følt en del på, og jeg vet jeg ikke er alene..

 

♥ Betale regninger - Vi lærte litt av hvert i XL, men aldri dette, gjorde vi vel??

♥ Hva mentaliserings svikt er - ALLE som finnes har mentaliseringssvikter. Reagerer vi på en impulsiv måte vi vet vi kunne taklet annerledes, er det en mentaliseringssvikt. Jeg snakker ikke om personlighetstrekka våre, noen er litt hissige, men når det tar over personligheten vår er det et problem. Det er faktisk noe vi kan gjøre noe med, og buuurde gjøre noe med. Det lærte jeg først ordentlig nå i 20 åra..

♥ Hvor viktig det er å spare penger - Altså, virkelig ikke hvor sykt viktig det er.

♥ Hvordan man kjøper bolig - Litt som den over. Vi lærte å spare litt penger til en genser, ikke hvor viktig hver eneste lille krone er for fremtiden vår, og hvordan vi burde gå frem viss vi vil ha tak over hodet liksom, haha.

♥ Hvordan å ta vare på sin egen psykiske helse - Amen.

♥ Respekt for andre mennesker - Joda, sånn generelt kanskje. Men ikke egentlig, gjorde vi vel?

♥ Medfølelse - Dette kunne gjerne flere lærere også hatt et kurs på.

 

Jeg vet masse av ansvaret ligger hos oss selv, og hos foreldrene våre, men dette er noen viktige punkter jeg ikke kan huske å ha lært på grunnskolen, eller videregående for den saks skyld, selv om jeg ikke er heeelt ferdig enda, haha.... Hva tenker dere? Noe å adde til listen?

- Janne


Youtube: Janneskogli
Instagram:Janneskoglii
Lillesøsters blogg: resjaktogreise

Facebook: Myonlinediaryy
Blogghjørnet

13 kommentarer

kaosverden89

09.04.2018 kl.08:24

Ønsker deg en strålende dag :)

Janne

15.04.2018 kl.00:07

kaosverden89: Takk det samme:D

mairho

09.04.2018 kl.08:46

Jeg er helt enig! Det er så viktig at ungdommer på ungdomsskolen eller vgs lærer om hvordan man som voksen skal klare seg her i livet, og ikke minst psykisk helse. Det er så viktig!

livetmitt93

09.04.2018 kl.10:23

<3

Janne

15.04.2018 kl.00:05

livetmitt93: :)

Kathrine Skaug

09.04.2018 kl.10:57

Åå, jeg har tenkt så sykt mye på dette selv de siste årene! Jeg er veldig glad jeg selv har vært opptatt av pengebruk fra jeg var liten, og studerer nå økonomi - så jeg har lært noe viktig hvertfall.

Men tenk så viktig for alle å lære mer om det hverdagslige i det voksne liv; betale regninger, hvordan komme seg på boligmarkedet, vaske klær, matlaging - og ikke minst om tanker osv som du nevner... Mye nytt jeg synes bør komme inn i pensum :)

Janne

15.04.2018 kl.00:05

Kathrine Skaug: åå så bra! Ja de burde absolutt freshe opp det pensumet...

annebe

09.04.2018 kl.14:45

Enig med deg..burde vært flere slike temaer i skoletida :)) Nydelige bilder av deg <3

Janne

15.04.2018 kl.00:03

annebe: Ja ikke sant! Takk<3

Victoria Larsen

09.04.2018 kl.15:03

Utrolig flott å få frem! Det er virkelig viktige ting å få frem :-) Jeg håper du får en fin mandag :-)

Janne

15.04.2018 kl.00:03

Victoria Larsen: så bra:) Takk det samme:)

Anni

09.04.2018 kl.18:34

Selvangivelse! Hvorfor lærte vi ikke det? Som pendler som må fylle inn masse ekstra greier hvert år, undrer jeg meg veldig på hvorfor vi ikke lærte det. De på skatteetaten klarer såvidt å hjelpe meg.

Ellers synes jeg generelt at psykisk (og i mange tilfeller fysisk) helse er alt for lite tatt opp. Vi hadde 1 time på barneskolen om menstrasjon osv og 1 time på ungdomsskolen om sex. Alt for lite!

Janne

15.04.2018 kl.00:02

Anni: åå det tenkte jeg ikke på! Der sa du noe ja... HErregud ja vi også,huff...

Skriv en ny kommentarHei! Jeg heter Janne. På denne bloggen vil du, enkelt og greit se livet gjennom en 20 år gammel, psykisk syk jente's perpektiv. Jeg er positiv, kreativ, drømmer meg bort i bøker, lever for yoga, og tar konstant bilder. Jeg har alt for mange meninger, tanker og hobbier, så ta deg godt til rette. På denne bloggen kan du være deg selv.

For kontakt:
Jannees96@hotmail.com


Followgratisdesign av Tonjemt
♡ Design av Tonjemt ♡