Et tema jeg engasjerer meg veldig for


Hallo, og gooooooooood søndag igjen dere. I samarbeid med Rabble skal jeg skrive litt om et tema som jeg engasjerer meg veldig for, og det passa jo fint at jeg fikk en veldig gyldig grunn til å fremme et spesielt tema, nå som jeg akkurat har skrevet et sinna innlegg om en overfladisk bloggværden, haha. Temaet jeg skal ta opp idag er organdonasjon. Teamet har alltid vært aktuelt for vår familie. Grand onkelen min måtte få lunge transplantasjon, og levde lenge på en tynn tråd med kampen for livet. Jeg var jo ikke mye med han, men jeg var veldig nær oldemor, og dette var noe hun bekymret seg veldig for. Spesielt siden hun allerede hadde mistet to av tre barn hun satte til værden. Heldigvis rakk hun å se sønnen sin ble frisk igjen etter mange år, før hun døde. Endelig så oldemor avslappa ut. Det var det som fikk meg til å innse hvor viktig dette er. Det var først etter hun døde jeg begynte å gjøre mitt for organdonasjon. Jeg skulle ønske jeg gjorde noe før det, sånn at hun fikk se det, men jeg gjorde ihvertfall noe. Så i 2015 trykka jeg meg inn på organdonasjon.no og så om det var et sted jeg kunne melde meg på en stand. Det var ingen i nærheten, så jeg søkte om å holde min egen. Jeg avtalte å møte grandonkelen min for å lære mer, og han sa ja til å bli med å holde stand på Stathelle. En dame som selv hadde transplantert, ringte meg å spurte om hun kunne være med på min stand. Vi var altså seks personer fra 17-60 år som stilte opp og holdt stand for organdonasjon. Det sjokkerte meg å høre hvor få som faktisk visste hva det gikk ut på, og halvparten trodde vi skulle ta organa deres NÅ, noe som ikke stemmer. Det er så enkelt som å si til dine nærmeste at du vil være donor når du dør. Altså om du dør i en ulykke og organa dine er friske, kan familien din si ifra til sykehuset at du vil donere de bort til noen som trenger de. Det er jo så enkelt. Man trenger de jo ikke når man er død, og selv etter du er død kan du redde liv!! Du kan også få en grønn liten lapp på siden deres, eller hos helsesøster å ha i lommeboken din. Her er et innlegg jeg skreiv i 2015: 

"En av de som skal stille på min stand i morgen er  49 år gamle Ulrikke. For et halvt år siden ble Ulrikke endelig lever transplantert, etter å ha vært syk i femten år, tenk, da var jeg kun fire år gammel. Tenk å være syk så lenge. Ulrikke fortalte meg historien sin med et smil om munnen, og da hun fortalte meg at hun plutselig våknet opp en dag, og var blind på det ene øyet, spurte jeg henne hvordan hun kunne smile. «Alle skal dø en gang, men man kan ikke dø hver dag». Denne setningen traff meg virkelig! I stedet for å være trist over alt hun hadde gått igjennom, er hun så takknemlig over hvor mye hun har kommet seg igjennom. Hele dama var bare helt fantastisk, og så inspirerende. Før ulrikke ble levertransplantert, hadde hun en ekstrem og uutholdelig kløe over hele kroppen sin, og var hun aktiv, eller gjorde så og så mye husarbeid, var hun utmattet i flere dager etterpå. Med en gang hun ble til seg selv igjen, etter operasjonen, stoppet kløen hun hadde lidd av så forferdelig lenge. Kløingen er borte, og nå er Ulrikke frisk! Hun kan gjøre husarbeid uten å måtte ligge på sofaen i dagevis etterpå, hun kan gå lange turer med hundene sine hun er så glad i, og hun kan stille opp for den 12 år gamle sønnen sin like mye som hun ønsker. Alt dette takket være en ny lever(og et positivt sinn). Jeg liker så godt å møte slike mennesker, og kafebesøket vårt gikk veldig fort. Jeg har aldri vært i tvil om at jeg vil være organdonor, men etter denne samtalen med Ulrikke, fikk jeg bekreftet at valget mitt var riktig".


Dette er Ulrikke, som jeg har fått tillatelse om å legge ut bildet av på bloggen min før, så jeg satser på det går fint, hehe.
 


Jeg har skrevet om dette før, men gjør det igjen fordi det er så utrolig viktig, men også fordi Rabble oppfordra til å skrive om noe som engasjerte meg, fordi de skal donere penger til ulike formål, og da er det så viktig for meg å rope ut hvor fantastisk arbeidet de på organdonasjon.no gjør. Trykk deg inn HER og se hva du kan gjøre for å hjelpe, og gjerne les innlegget mitt HER, som er mer detaljert om hva organdonasjon er om det er behov for det. Viss ikke er det faktisk ikke mer avansert enn å si JA!

Hvilke formål støtter du?

7 kommentarer

Irene

02.04.2017 kl.22:51

Det var et fint innlegg og et viktig et :)

Jeg blogget for noen dager siden om kreftforeningen og det å sjekke seg for livmorhalskreft som er ganske så viktig i disse dager :)

Nina

02.04.2017 kl.23:31

<3

Søtmonsen :))

02.04.2017 kl.23:50

Så flott innlegg <3

Tone

03.04.2017 kl.09:34

Jeg har også meldt meg som organdonor <3

TINANNA

03.04.2017 kl.09:47

Ja, dette er kjempe viktig! Så bra at du tar det opp <3

Silje Romundset Karlsvik

14.04.2017 kl.21:12

For et fint innlegg! <3

Jeg er organdonor, har vel vært det siden jeg gikk i starten av ungdomsskolen eller noe sånt.. Var en lett avgjørelse, hva skal vel jeg med organene mine den dagen jeg ikke er lengre? Jeg kan redde flere liv, bare med lille meg.. Organdonasjon, go for it folkens!

Janne

19.04.2017 kl.07:48

Silje Romundset Karlsvik: åå så bra <3

Skriv en ny kommentarHei! Jeg heter Janne. På denne bloggen vil du, enkelt og greit se livet gjennom en 20 år gammel, psykisk syk jente's perpektiv. Jeg er positiv, kreativ, drømmer meg bort i bøker, lever for yoga, og tar konstant bilder. Jeg har alt for mange meninger, tanker og hobbier, så ta deg godt til rette. På denne bloggen kan du være deg selv.

For kontakt:
Jannees96@hotmail.com


Followgratisdesign av Tonjemt
hits ♡ Design av Tonjemt ♡