Dokumentarer du burde se: Part 1


Mange av oss, ja inkludert meg, bruker aaaaaalt for mye tid på Netflix. Jeg kan sitte i timevis og se på alle mulige tullete serier, som gleder meg akurat der og da, men som ikke gir meg noe som helst av lærdom, og nyttig informasjon. I år har jeg for en gang skyld sett en del dokumentarer, både på Netflix og andre steder. Noen av de har satt igjen dype spor, mens andre har ikke vært noe for meg. Jeg synes det er bra at det blir laget dokumentarer, og vil derfor dele åtte av mine favoritter med dere. Jeg anbefaler dere å se minst èn dokumentar i måneden, kanskje en i uka til og med. Noen er litt brutale, men jeg tror nok ikke dere vil angre på å ha sett de.

 

Forks over knives, er en dokumentar som får frem hvordan vi, via å spise mer plantebassert mat kan holde oss friske, eller til og med gjøre oss friske. Jeg synes den er veldig bra! Men om du sliter litt med mat, anbefaler jeg deg til å ikke se så mange matdokumentarer etter hverandre, da en fort kan bli veldig forvirra og fortvila. Denne er mest egnet til deg som vil bli vegetarianer/veganer, eller som rett og slett bare vil lære litt. Denne kan du finne på Netflix.

Blackfish er en dokumentarfilm om hvalen Tilikum, som bor i fangenskap i Seaworld, Orlando. Filmen fokuserer på hvalen sitt liv, og faren ved å holde spekkhoggere i fangenskap. Tilkum har vært i fangenskap siden 1983, og var bare to år gammel da den ble fanget. Det er den største spekkhoggeren som lever i fangeskap, og den har vært involvert i drapet på tre personer. To av dem var Tilikums trenere. Filmen viser brutalt og ærlig, hvor lite vi egentlig vet om de utrolig smarte pattedyrene, og deres rettighet til å leve fritt. En utrolig trist film, som vi kanskje har litt godt av å se? Denne finner du også på Netflix.

 

I dokumentaren Fat, sick and nearly dead, følger vi den 41 år gamle australeren, Joe Cross. Han er farlig overvektig, og har diabetes. Han må gå på mange tabletter, og har mistet helt håpet. Han bestemmer seg for å endre på dette. Han kjøper seg en juicemaskin, og bestemmer seg for å leve på fersk juice de neste 60 dagene. Dette har en helt utrolig effekt på han, og når han starter å trene i tillegg, kan han endelig slutte på alle pillene sine, som ellers hjalp han å leve.  Han kjører rundt med juicemaskina si og forteller historien sin til folk, og får andre til å teste ut dette også. I filmen følger vi også en veldig overvektig lastebilsjåfør, som blir inspirert. Joe hjelper han og komme i gang også. Jeg vet ikke om det å leve på juice er å anbefale, men man åpner ihvertfall øynene sine, og får en bedre forståelse av hva kostholdet vårt gjør med oss. Joe har laget to dokumentarfilmer, og jeg vet den første hvertfall ligger på Netflix.

I dokumentaren Living on one dollar, følger vi fire venner som drar til Guatemala, med mål om å leve på en dollar hver dag i to måneder. De får virkelig smake på hvordan det er å leve der nede. De sulter, blir syke, og går tomme for penger. De må virkelig kjempe for å kunne leve der nede. De fikk hjelp av noen unge og flotte mennesker, som gjerne gav de mat, penger og husly, og det gav dem håpet igjen. Det var en utrolig stor vekker å se denne dokumentaren. Folk som nesten ikke har penger, brukte gjerne de siste kronene sine på naboen sin for å hjelpe. Vi har så mye å lære.. Denne finner du på Netflix.

 

Denne dokumentaren ser jeg bare på litt nå og da, ettersom den er så lang. Men den er så fin å se også! Den viser oss de fine stedene i værden, bak åser og fjell. Vi ser alle de flotte stedene vi ellers ikke hadde sett, og vi får se hvordan forskjellige dyr lever. Den er å finne på Netflix.
 

I Supersize me, følger vi Morgan Superloc. Han prøver seg på å spise alle måltidene sine på Mc`donalds, hver dag i en måned, for å se hvordan det påvirker helsa hans. Utrolig kvalmt å se hvordan det man putter i seg, påvirker kroppen og helsa vår. En veldig spennende og interessant dokumentarfilm! Finnes på Netflix.
 Cowspiracy er en utrolig sterk og spennende dokumentar. Jeg synes det er veldig vanskelig å forklare hva den handler om, men det er vel egentlig hvordan det påvirker miljøet og dyra at vi spiser kjøtt. Veldig liten forklaring på denne, men dere må rett og slett bare se den, eller i det minste traileren. Perfekt dokumentar for deg som vil kutte ut kjøtt.
 


Don't call me crazy må være min favoritt av alle jeg har nevnt. Igjennom tre episoder følger vi et mentalsykehus i Storbritannia. Fokuset er på tre-fire ungdommer som har ulike lidelser. Noen sliter med mat, andre ser ting andre ikke ser, og noen hører stemmer. Jeg likte denne serien fordi den beskriver så godt hvordan det kan være og ha en usynlig sykdom. Hun ene som ser såå frisk og glad ut i serien, er vel kanskje den som er sykest også. Det er så vanskelig å vite hvordan de rundt deg har det. Den er helt utrolig bra, og anbefales virkelig! Den finnes på NRK nett tv, og på youtube.


Har dere sett noen av disse dokumentarene? Om dere vil ha flere slike innlegg, er det bare å rope ut. Kom også gjerne med forslag til gode dokumentarer, dere vet om, hihi.

 

12 kommentarer

liveterherlig93

17.10.2016 kl.18:28

sett noen av de:)

Janne

18.10.2016 kl.00:45

liveterherlig93: så bra :D

Knøttet

17.10.2016 kl.20:22

Har faktisk sett nesten alle på lista de :)

Janne

18.10.2016 kl.00:44

Knøttet: Åå så bra! Hva synes du? :D

Oda Malen ♥

17.10.2016 kl.22:44

skal sjekke ut! =)

Janne

18.10.2016 kl.00:44

Oda Malen: Det burde du :D

http://hevhodet.blogg.no/

18.10.2016 kl.00:58

Er veldig glad i dokumentarer, så tusen takk for tips :) så interessant ut den "planeten vår" og " dont call me crazy " Takk så mye! <3

RisRosOgKlaging

18.10.2016 kl.09:27

Har sett en del av dem, men det er som du sier om man seg for mange spesielt dem som handler om helse og mat blir man egentlig bare forvirret og frustrert.

Jeg syns det er kjekt å se dokumentarer av og til så dette blogginnlegget var veldig kjekt :) Er jo ganske kjekt å komme over noe nytt!

Knøttet

18.10.2016 kl.09:50

Vel, jeg har en tendens til å sluke dokumentarer og så sovne et eller annet sted midt i, så jeg prøver å se de flere ganger slik at jeg tilslutt har fått med meg hele. (Ta det med ro, at jeg sovner gjelder for alle filmer egentlig :P) Men Planeten vår er veldig bra, fra samme produsent har du også en som heter... ehh... nå står det helt stille, men tror det er noe med den blå planeten eller noe sånt. Handler alle fall om forskjellige vesener i havene våre, så liker du natur så vil du like den :)

Når det gjelder dokumentarer som skal få oss til å slutte å spise kjøtt, så sier jeg bare; slutt å spis det importerte kjøttet og heller gå for det norske. Kjøp kortreist mat av lokale bønder. Det norske husdyrholdet kan ikke helt sammenlignes med det som blir fremstilt. Og ja, man må også erkjenne at vi ikke kan dyrke alt for et vegansk eller vegetarisk kosthold her i landet, topografien og klimaet vårt egner seg ikke. (Ja, jeg gikk på landbrukslinja da jeg gikk på videregående).

Blackfish, det er kanskje en grunn til spekkhogger på engelsk heter: Killer Whales. Det burde jo ha advart de på et vis.

"Don´t call me crazy" er vel den jeg ikke har sett, så skal få gjort det en gang :)

Altså jeg er ikke så negativ som det høres ut altså :P Og jeg prøver egentlig å holde meningene mine for meg selv :P Jeg har ingenting i mot de som er veganere eller liknende, men jeg kommer ikke til å bli det selv :) Ikke enda i alle fall :)

Janne

20.10.2016 kl.14:05

Knøttet: Nei du er ikke negativ, bare gøy at du engasjerer deg! :D veldig mange viktige synspunkt der! Jeg er ikke vegetarianer jeg heller, men synes det er interessant å se,hehe :) Anbefaler Don't call me crazy, veldig bra!

REBECCA HOLDER

18.10.2016 kl.13:34

Åh takk for mange gode tips. jeg elsker dokumentarer, men vet søren meg aldri hva jeg skal se på .. :( Nå har jeg jo litt diverse :D

Janne

20.10.2016 kl.14:01

REBECCA HOLDER: Ja ikke sant! SÅ braa :D

Skriv en ny kommentarHei! Jeg heter Janne. På denne bloggen vil du, enkelt og greit se livet gjennom en 20 år gammel, psykisk syk jente's perpektiv. Jeg er positiv, kreativ, drømmer meg bort i bøker, lever for yoga, og tar konstant bilder. Jeg har alt for mange meninger, tanker og hobbier, så ta deg godt til rette. På denne bloggen kan du være deg selv.

For kontakt:
Jannees96@hotmail.com


Followgratisdesign av Tonjemt
hits ♡ Design av Tonjemt ♡