Organdonasjon


 

Hei dere! I dag vil jeg ta opp noe veldig viktig med dere. Alt jeg ber om er fem minutter, og vet dere hva? Disse fem minuttene kan redde liv. Jeg har lenge interessert meg for organdonasjon, men det var først etter jeg tittet innom en blogg en stund tilbake, hvor jeg virkelig begynte å vise engasjement. I blogginnlegget ba en jente leserne sine så sårt om å hjelpe hennes kjære pappa som trengte nye lunger. Og vet dere hva? Han er bare èn av fire hundre mennesker som står på venteliste til og få nye organer!! FIRE HUNDRE! For dere som ikke helt vet hva organdonasjon går ut på, skal jeg prøve å forklare det.

Hva er organdonasjon?

Organdonasjon er rett og slett at du donerer dine organ. Om jeg kommer utfør en ulykke og dør, kan jeg gi mine organer til noen som er syke og trenger dem. En avdød kan donere to lunger, lever, to nyrer, og bukspyttkjertel, altså sju organer. Du trenger heller ikke være død for å donere én av dine to nyrer, og de doneres til en slektning eller en nær venn. Det er ingen aldersgrense når det gjelder organdonor. Den eldste donoren var faktisk 87 år gammel. I praksis vil likevel aldergrensen til å donere hjerte være 50-60 år. Du kan få tak i et donorkort på apotek, hos helsesøster på skolen og på organdonor.no. Dette kan du ha i lommeboken din. Ved en eventuell ulykke kan helsepersjonell oppsøke kontaktpersonene du har oppført på kortet ditt. Selv har jeg mitt i lommeboka mi, og foreldrene og søstrene mine vet godt at jeg vil donere mine organ om de kan brukes en gang.

Hvorfor?

Jeg velger å være organdonor fordi når jeg ikke lenger trenger dem, kan jeg selv etter min død hjelpe mennesker, og til og med redde liv. Pappa sin onkel var syk i flere år, og for noen år siden fikk han ikke bare nye lunger, men ett nytt liv. Jeg husker han måtte ha hjelp av en maskin for å kunne puste, og fikk voldsomme hoste anfall bare han leet seg så vidt. Nå kan han gå turer og være ute i naturen igjen. Oldemoren min fødte tre barn til verden, og måtte se to av dem dø. Ved hjelp av organdonor fikk hun oppleve hennes yngste sønn bli frisk. Derfor er jeg engasjert! Derfor vil jeg spre budskapet og oppfordre alle til å si ja til organdonor.

Hvordan?

På organdonor.no kan du få mye informasjon om hvordan du blir donor, og hvordan du kan bidra med å få flere til å si ja. Jeg bidrar med å sende inn en viss sum i måneden for å støtte det gode arbeidet organdonor.no gjør. I tillegg skal jeg holde en stand den 27.oktober på Brotorvet på Stathelle. Vil du være med på min stand, eller sette opp din egen, kan du gjøre det HER. I informasjonen min står det den 24.oktober,siden det er den store organdonor dagen. Men der jeg skal ha stand, passet det best den 27, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal endre det enda. Vil du melde deg på min stand, eller bare lurer på noe generelt, kan du kontakte meg på facebook, eller på min epost: jannees96@hotmail.com

Forresten, organdonor er anonymt!

Håper flere ble engasjerte til å jobbe litt innen organdonor. Vi snakkes!

Én kommentar

Aleksander

31.08.2015 kl.08:06

Bra innlegg! Men det er en feil i nettadressen du oppgir. Riktig er: organdonasjon.no :-)

Skriv en ny kommentarHei! Jeg heter Janne. På denne bloggen vil du, enkelt og greit se livet gjennom en 20 år gammel, psykisk syk jente's perpektiv. Jeg er positiv, kreativ, drømmer meg bort i bøker, lever for yoga, og tar konstant bilder. Jeg har alt for mange meninger, tanker og hobbier, så ta deg godt til rette. På denne bloggen kan du være deg selv.

For kontakt:
Jannees96@hotmail.com


Followgratisdesign av Tonjemt
hits ♡ Design av Tonjemt ♡